Η συγκομιδή και επεξεργασία του κεριού
ΠΗΓΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΜΕΛΙ.GR
Γενικές οδηγίες με 4 βήματα για τον καθαρισμό και την παραλαβή του κεριού:
- Τα απολεπίσματα πλένονται μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ημερών από την εξαγωγή του μελιού. Προσθέτουμε νερό στα απολεπίσματα και αναδεύουμε για να διαλυθεί το μέλι στο νερό. Αν υπάρχουν μεγάλα, μαύρα τεμαχίδια συλλέγονται και απομακρύνονται. Τα απολεπίσματα στραγγίζονται. Το στάδιο αυτό επαναλαμβάνεται 3 ή 4 φορές για να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέλι. Δεν υπάρχει ανάγκη να πλυθούν οι παλιές κηρήθρες.
- Προσθέτουμε 5 εκατοστά νερό σε δοχείο εμαγιέ ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Το νερό επιτρέπει στις ξένες ύλες να κατακαθίσουν ενώ το κερί επιπλέει. Το κερί από τα απολεπίσματα ή από τις παλιές κηρήθρες τοποθετείται σε σάκο (λινάτσα), ο οποίος δένεται και τοποθετείται μέσα στο δοχείο με το νερό. Στη συνέχεια, το δοχείο τοποθετείται σε φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασιακή ρύθμιση (ποτέ πάνω από 94°C) για 12 ώρες ή μέχρι να λιώσει το κερί. Επειδή οι θερμοκρασίες των φούρνων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, καλό είναι να χρησιμοποιείται θερμόμετρο φούρνου, το οποίο να ελέγχεται συχνά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία.
- Απομακρύνουμε το δοχείο με το λιωμένο κερί από το φούρνο. Ο σάκος πιέζεται για να απομακρυνθεί όσο περισσότερο κερί είναι δυνατόν. Στη συνέχεια ο σάκος απομακρύνεται και το δοχείο τοποθετείται ξανά στο φούρνο για 2 ακόμη ώρες. Αυτό το χρονικό διάστημα επιτρέπει στο νερό και τις ξένες ύλες να κατακαθίσουν και να απομακρυνθούν από το κερί. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κερί να κρυώσει χωρίς να κινήσουμε το δοχείο ώστε να μην ανακατευτούν το νερό και οι ξένες ύλες με το κερί.
- Πιέζουμε το στερεοποιημένο κερί, εάν είναι ζεστό υπάρχει περίπτωση το εσωτερικό να είναι σε υγρή μορφή, ακόμη και αν το εξωτερικό είναι στερεό. Το κερί συστέλλεται καθώς ψύχεται και μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από το νερό. Απομακρύνουμε το κερί αφού έχει κρυώσει τελείως και ξύνουμε το εξωτερικό στρώμα με τις ξένες ύλες. Το κερί μπορεί να τοποθετηθεί στο φούρνο για 510 λεπτά ώστε να μαλακώσει το εξωτερικό στρώμα και να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία κοπής του. Το καθαρό, πλέον, κερί αφήνεται να στεγνώσει. Το εξωτερικό στρώμα με τις ξένες ύλες δεν πετιέται γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το δοχείο καθαρίζεται εύκολα με ζεστό νερό και σαπούνι. Το καθαρό κερί που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ
Μερικές φορές το κερί είναι πολύ σκούρο για οποιαδήποτε χρήση, όμως υπάρχει τρόπος να γίνει ανοιχτόχρωμο ώστε να χρησιμοποιηθεί σε κεριά, καλλυντικά, παρκέ κ.ά.
Το κερί όταν εκκρίνεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών είναι σχεδόν τελείως λευκό, όμως το χρώμα του μπορεί να αλλάξει καθώς τα λέπια του κεριού έρχονται σε επαφή με το πλήθος των προϊόντων που συναντάμε σε ένα μελίσσι, όπως η γύρη και άλλες ουσίες της κυψέλης. Πολλές ουσίες προκαλούν εύκολα αλλαγή του χρώματος λόγω της απορρόφησης τους από το κερί. Γύρη με κίτρινο χρώμα φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο χρωματισμό του κεριού, για το λόγο αυτό το γενικά αποδεκτό χρώμα του φυσικού κεριού κυμαίνεται από χρώμα άχυρου ως το κίτρινο του λεμονιού. Όταν τα παλιότερα πλαίσια γόνου λιώσουν συνήθως παράγουν κερί με χρώμα από σκούρο κίτρινο ως πορτοκαλί, επειδή ρυπαίνεται και χρωματίζεται από την επαφή με άλλες πηγές, όπως μέλι, πρόπολη, από υπερθέρμανση ή από τη χρήση δοχείων από σίδερο, μπρούντζο, τσίγκο ή χαλκό κατά την επεξεργασία του κεριού. Η σωστή χρήση του ηλιακού κηροτήκτη μπορεί να είναι ευεργετική για την παραγωγή καθαρού κεριού.
Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι καθαρισμού και λεύκανσης κεριού με συστήματα που κατεργάζονται μεγάλες ποσότητες. Όμως ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τις εφαρμογές αυτές αποκλείει την οικονομική χρήση τους σε μικρή κλίμακα. Η παρακάτω όμως διαδικασία δίνει πολύ καλά αποτελέσματα για μικρές ποσότητες.
Καταρχήν, χρειάζεται προσοχή γιατί το κερί είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο όταν λιώνει. Το λιωμένο κερί δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας σε φλόγα. Συνιστάται ένα ηλεκτρικό μάτι και δοχείο με διπλά τοιχώματα όπου στο κενό θα υπάρχει νερό, παράδειγμα αποτελεί ένας διπλός ατμολέβητας (Εικ. 3). Δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι είναι τα καλύτερα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δοχεία από αλουμίνιο, τσίγκο, νικέλιο ή σκεύη εμαγιέ.
Για κάθε κιλό κερί που θερμαίνεται στο δοχείο στους 75°C, προσθέτουμε αργά 100 γραμμάρια υπεροξειδίου του υδρογόνου (Η202) 3%, το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε πολλά καταστήματα. Σε αυτήν τη συγκέντρωση το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ασφαλές και εύκολο στη χρήση του. Από τη στιγμή που το υπεροξείδιο του υδρογόνου θερμαίνεται μέσα στο κερί το μίγμα πρέπει να ανακατεύεται συνεχώς. Καθώς το ελεύθερο οξυγόνο απελευθερώνεται, δημιουργούνται φυσαλίδες. Αυτό το οξυγόνο αντιδρά με τους οργανικούς ρυπαντές, προκαλεί την οξείδωση τους και τους διαχωρίζει από το κερί.
Μετά από 15-20 λεπτά θα πρέπει να υπάρχει ένα αισθητό καθάρισμα του κεριού. Όταν το υπεροξείδιο του υδρογόνου καταναλωθεί θα σταματήσει και η παραγωγή φυσαλίδων. Το νερό (Η20) που παραμένει θα κατευθυνθεί προς τον πυθμένα μαζί με άλλες ξένες ύλες που έχουν στερεοποιηθεί και διαχωριστεί.

Το κερί φιλτράρεται με λεπτό πανί ή όποια άλλη μέθοδο φιλτραρίσματος προτιμάτε. Το υπάρχον νερό μπορεί να περάσει από το φίλτρο και να συσσωρευτεί στον πυθμένα του δοχείου καθώς το κερί ψύχεται.
Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό και ανοιχτόχρωμο κομμάτι κεριού. Μια επανάληψη της διαδικασίας θα ανοίξει ακόμη περισσότερο το χρώμα του κεριού, εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Εάν οι εγκαταστάσεις το επιτρέπουν, μεγαλύτερες ποσότητες κεριού μπορούν να καθαρισθούν με μικρότερη αναλογία υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%. Με 500 γραμμάρια υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%, μπορούν να καθαρισθούν 10 κιλά κεριού. Η εμπειρία βοηθάει στη βελτίωση της διαδικασίας. Τα χαρακτηριστικά του κεριού ποικίλουν ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή και την ανθική προέλευση, για το λόγο αυτό είναι αναμενόμενο να υπάρχει, σε κάποιο βαθμό, διαφοροποίηση στην αντίδραση της επεξεργασίας λεύκανσης ανάμεσα σε διαφορετικά κεριά. Πάντως, το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρότερο κερί άρα και πιο κερδοφόρο προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου